zaterdag 20 november 2010

Bon Bini Sinterklaas

Jammer voor de mensen in Nederland, want Sinterklaas is een week na aankomst alweer uit Nederland vertrokken om vandaag op Curacao aan te komen! Op zijn boot en met zo'n 50 pieten werd hij verwelkomd door duizenden enthousiaste eilandbewoners (en een enkele toerist). De intocht was enigszins anders als in Nederland: zo'n 30 graden Celcius, geen paard (in Nederland achtergebleven?), en begeleid door swingende muziek in plaats van de traditionele Sinterklaasliedjes.

Hier moesten we natuurlijk bij zijn, want wanneer maak je nou mee dat je de Sint echt vanuit volle zee aan ziet komen varen? Niet vaak, dus wij togen vanochtend al voor achten richting Otrobanda om de aankomst te bekijken. Je zou verwachten dat het Sinterklaasfeest een nogal witte aangelegenheid zou zijn maar niets is minder waar. Onze bruine mede-eilandbewoners waren ook massaal toegestroomd voor een waar volksfeest.Ik had de afgelopen weken wel wat op de radio gehoord over de steeds weer terugkerende kritieken op Sinterklaas. Je kan ze zelf ook wel verzinnen: overblijfsel van kolonialisme, rolbevestiging van de donkere man in rol van slaafje..en eerlijk gezegd kan ik daar, in de context van dit eiland en haar geschiedenis, best inkomen.
Een paar weken geleden ben ik nog met Sybrandus en Tineke (mijn schoonouders, voor de iets minder ingevoerde lezer) naar het slavernijmuseum geweest en daar wordt je toch wel weer hard met je neus op de niet zo prettige historie van ons Nederlanders gedrukt.
Maar toch is sinterklaas kennelijk zo goed ingeburgerd op Curacao dat alle post-koloniale gevoelens door veel mensen opzij worden gezet om gewoon lekker met hun kinderen naar dit evenement te komen.

Wat overigens leuk is om te vermelden dat de pieten toch nog geschminkt worden, ondanks hun al donkere huid. Ook hadden ze geen zakken en pepernoten bij zich. Of dit bewust is weet ik niet, maar ik vermoed dat het schminken het wat "gespeelder" maakt. Sinterklaas was trouwens ook geschminkt, maar dan wit natuurlijk, wat hem er nogal ongezond deed uitzien. Gelukkig viel onze kinderen niets op aan dit schouwspel. Die zonnebrillen geven trouwens ook wel een grappig effect..

Sinterklaas werd, in plaats van op zijn paard Amerigo, rondgereden op een soort praalwagen waarop hij werd vergezeld door niemand minder dan premier Gerrit Schotte. Een andere minister had voor de eer bedankt wegens persoonlijke bezwaren tegen het fenomeen Sinterklaas maar kennelijk vond Gerrit Schotte het wel leuk om even naast de Sint in de schijnwerpers te staan. Ik vraag me persoonlijk af waarom dit nou nodig is, maar wellicht geeft het wat meer cachet aan dit hoge bezoek.
Ik had verwacht dat de meisjes wel zouden piepen dat Amerigo er niet bij was, maar dat viel mee. We hebben nl. de afgelopen weken alweer een aantal keren de films van "Het paard van Sinterklaas" gekeken ter voorbereiding op "de komst".

Na de tocht op de praalwagen gaat Sint op het Brionplein, dat is het grote plein naast de pontjesbrug, in een soort arena met tribunes alwaar er van alles gebeurd. Maar daar hebben wij maar niet aan meegedaan. Ten eerste moest je om daar een plekje op de tribune te bemachtigen, al rond 7 uur 's ochtends zijn, en ten tweede is dit programma helemaal in het Papiaments. Alle Nederlanders taaiden dan ook af en gingen in het Riffort lekker in de schaduw een kopje koffie drinken bij de Douwe Egberts winkel.

Vanavond mogen de meisjes dus lekker hun schoen zetten, want de Sint is in het land! Gelukkig hebben wij wel een schoorsteen, wat het voor de pieten gemakkelijk maakt om de cadeautjes inde schoenen te laten landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten