donderdag 4 november 2010

Tomas

Afgelopen maandag was het heerlijk stralend zomerweer. Lekker zonnetje, lekker windje. Toen we Fay ophaalden van Kleutervreugd zei juffrouw Jenny dat het weer zou gaan omslaan en liet op internet een enorme depressie zien die eraan zat te komen. Orkaan Tomas was het afgelopen weekend ruim boven ons langs gegaan dus dit was dan de staart. Aangezien we niet veel vertrouwen hebben in de weersvoorspellingen hier namen we het met een korrel zout. Immers, als je naar de lucht keek was er helemaal niets aan de hand: strakblauw met een paar kleine wolkjes!

Tsja, dat pakte wel wat anders uit. 's avonds begon het met regenen en onweren en niet zo'n klein beetje! En anders dan bij de vorige hevige buien bleef het rondhangen en ging het door tot diep in de nacht. Gek genoeg zou je verwachten bij een tropische storm dat het ook hard zou waaien maar het waaide eigenlijk nauwelijks. Binnen hadden we het redelijk onder controle, mede omdat Sven af en toe op het dak ging om de afvoer weer leeg te scheppen. We hebben wel vele emmers weggedweild, maar het was te doen.

Minder leuk was dat 's nachts de stroom uitviel. Het werd nogal warm in de slaapkamer en ik deed daarom de buitendeur maar open want buiten was het behoorlijk afgekoeld door al die regen. Dat had ik beter niet kunnen doen want we hadden gelijk een invasie van muggen! Bye bye nachtrust.

Na een nacht met weinig slaap toch maar vroeg opgestaan om de kinderen naar school te brengen, optimistisch als we waren...we werden al snel gebeld door Daniella (bevriende moeder) die zei dat de school dicht was. Jippiieeee, de kinderen hebben "tropische-storm-vrij" in plaats van "ijs-vrij". Omdat Sven thuis ook niet kon werken heb ik hem naar Vredenberg (e-zone) gebracht. Daar zouden ze vast wel stroom en internet hebben.
Dat klopte maar de weg ernaar toe liet ons zien dat deze tropische bui wel wat erger had toegeslagen dan alle vorige. Wegen waren afgesloten. Vele auto's waren weggedreven en lagen in de berm in kolkende stromen water. Nogmaals waren wij blij met onze SUV die zo lekker hoog op de wielen staat!

Op Vredenberg hoorde Sven het verhaal van vriendin Liesbeth die in het lager gelegen gedeelte aan de Blauwduifweg (vlakbij ons) woont. Haar auto was weggedreven, haar huis was overspoeld door een vloedgolf toen ergens anders een muur was doorgebroken. Alles vies en kapot, echt heel erg naar. Ook Henk en Myra zaten weer onder de modder die van de helling vanuit de tuin van de buren recht hun huis in stroomde. Zij zitten nu een week in een resort terwijl hun huis wordt schoongemaakt.

Anyway, wij zijn lekker met de kinderen naar het museum gegaan en hebben 's middags Sven weer van Vredenberg opgehaald. Toen we thuis kwamen wachtte ons echter een verassing. Tinne hoorde water stromen en al snel kwamen we erachter dat er water door de muren in de kelder naar binnenliep! En met behoorlijke kracht want er stond al zo'n 30 cm! Nu horen we dat iedereen met een kelder daar water in krijgt, dus op zich geen verassing, voor ons echter wel want we hadden onze stereo uit Nederland daar staan. We vonden gelukkig een pomp maar die bleek het helaas niet te doen. Gisteren konden we van onze poolmeneer een andere pomp lenen - deed het ook niet!! Gelukkig konden we 's avonds een pomp lenen van vrienden die al klaar waren met pompen (in hun hele huis stond 40 cm water) en dat was maar goed ook want het water was gestegen tot over een meter en kwam bijna bij de stopcontacten!! Nu staat de pomp te draaien maar het duurt echt heel lang want het is een enorme kelder dus wij denken dat er wel zo'n 25 kuub water in staat. En waarschijnlijk krijgen we het niet droog want het grondwater is nog steeds heel hoog dus het loopt er zo weer in.

Maar verder prijzen wij ons gelukkig met ons droge huis want er zijn mensen die er veel erger aan toe zijn. Hieronder een foto van de juffen van Kleutervreugd waar ook veel water stond.


Ik heb hier een video die gemaakt is door defensie, kijk mee en huiver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten