zondag 5 september 2010

Politiek enzo

Jullie denken in Nederland dat je formatieperikelen hebt: hier op Curacao kunnen ze er ook wat van. Alleen heten de hoofdpersonen hier niet Rutte, Verhagen en Wilders maar Schotte, De Jongh-Elhage en Godett.
Vorige week vrijdag waren hier de eilandsraad verkiezingen en dat was een behoorlijke happening. Ook al mochten we niet stemmen, we hebben toch geprobeerd ons een beetje te verdiepen in de lokale politieke perikelen. Eigenlijk konden we er niet omheen want in de aanloop kwamen we al enkele keren vast in het verkeer vanwege weer een grote bijeenkomst. Ook rijdt iedereen hier met vlaggetjes van de partij waarop je stemt op de auto rond. En de kinderen vonden ook regelmatig van die polsbandjes met een partij erop. Zo loopt Tinne met een geel PAR bandje om haar pols. Toen wij haar vertelden dat deze partij 'gewonnen' had was ze natuurlijk apetrots!

Eigenlijk draait alles hier om 10-10-10. Dat is de datum dat Curacao een onafhankelijke status binnen het koninkrijk gaat krijgen. Om die status te bereiken moest er een tijd geleden gestemd worden in de eilandsraad om de zgn. staatsregeling. Dit is een soort grondwet voor het nieuwe Curacao. Deze verklaring moest met 2/3 meerderheid aangenomen worden. De oppositie zag de kans schoon om tegen te stemmen, hoewel er inhoudelijk geloof ik weinig op aan te merken valt, zodat er vlak voor 10-10-10 verkiezingen zouden komen. Hierdoor hoopten ze dat de machtsverhoudingen zouden wijzigen en de kersverse regering van het onafhankelijk Curacao een ander (lees: hun eigen) gezicht zou krijgen.
De oppositie werd hier aangevoerd door Gerrit Schotte, een charismatische man van in de dertig die al meerdere partijen heeft gehad, ook meerdere bedrijven en gesteund wordt (financieel) door ene Robbie DosSantos. Deze Robbie heeft veel geld verdiend met loterijen en je ziet ook overal op het eiland loketten met "Robbie's lottery" erop. Want naast Het is algemeen bekend dat zodra Gerrit aan de macht kan komen hij Robby een nationale loterij belooft.
Tsja, zo schijnt dat hier te werken.

Vorige week vrijdag was het zover: de verkiezing. Dit betekent dat de helft van het eiland dicht is en vrij heeft en de andere helft heeft 's middags vrij. Ik kwam hier pas tussen de middag achter en moest dus halsoverkop boodschappen doen want om 2 uur ging de supermarkt dicht! Er zijn vele borrels en optochten en eigenlijk is het één groot feest!
Hoewel de PAR (nu ook de grootste partij) een zetel heeft gewonnen heeft de coalitie haar meerderheid verloren. In totaal hebben 6 partijen zetels in de raad. Drie daarvan zitten in de huidige coalitie, de andere drie bezitten dus nu een krappe meerderheid van 11 van de 21 zetels. Het formatieproces is nu in volle gang en het ziet ernaar uit dat de oppositie de PAR (hoewel gewonnen en hoewel de grootste) buiten spel gaat zetten.
Mark Rutte, pas op dat je je dit ook niet laat gebeuren!!

Genoeg gepraat over politiek. Ik kreeg al berichten van volgers dat ze meer wilden horen over het mooie weer hier om de boel in Nederland een beetje op te vrolijken met zonnige verhalen! En dat terwijl ik dacht dat al die verhalen jullie wel snel de keel uit zouden hangen.

Het is nog steeds mooi weer. Sterker nog, het is hier momenteel heel erg warm. De temperatuur loopt op tot zo'n 35 graden, maar erger nog is dat de wind af en toe wegvalt. Dit heeft te maken met tropische stormen elders in de Carriben. Deze week raasde er een tropische storm langs Sint Maarten en dan wordt het hier praktisch windstil en erg heet. We vluchten dan overdag vaak even met zijn allen in Sven zijn hok/kantoor omdat de airco daar lekker aanstaat. Gelukkig hebben we ons zwembad om lekker af te koelen.

De eerste bezoekers komen al langs! Donderdagavond waren Wendy en Tom bij ons. Wendy heeft ooit voor Icemedia gewerkt en ze is hier met haar vriend Tom op vakantie. Het was heel gezellig en de kinderen waren helemaal excited! En vrijdag heeft Sven Rudy opgehaald van Hato. Rudy werkt voor Esprinto en komt hier een weekje werken. Niet slecht toch?
Ook hebben we deze week voor het eerst een oppas gehad voor de kinderen. Niet dat we wild zijn gaan stappen, want we hadden ouderavond van school.
We zijn enorm onder de indruk van Pipita, de school, het programma, de inzet van het bestuur en met name van juf Wilma (de juf van Tinne en Nanna). Wij zijn erg blij dat ze op deze school zitten. Het niveau is minimaal zo goed als op de Agatha Snellen en wij vermoeden dat het zelfs wel hoger ligt. We vallen met onze neus in de boter want dit jaar bestaat Pipita 15 jaar en er staan allerhande festiviteiten op het programma, waaronder een groot feest op 18 september! Ook gaat juf Wilma in april trouwen, dus onze meisjes hebben alweer een trouwende juf!

Toch was er na de ouderavond nog heel even tijd voor een biertje en we zijn snel nog naar De Heeren geweest. Daar stonden zingende barvrouwen te bedienen, echt superleuk! Voor herhaling vatbaar zo'n avondje uit dus, gaan we vaker doen.

Oh ja, na al heel wat keren bbq-en hebben we allerhande bbq vlees uitgeprobeerd. Aangezien bbq-en hier een nationale hobby is zijn er veel soorten gemarineerd vlees verkrijgbaar. Bij onze kinderen zijn de "spareribs Curacao style" toch wel favoriet en die worden dan ook tot op het bot afgekloven (zie foto Fay). Echte kinderen van hun moeder!

1 opmerking:

  1. Thanks for an idea, you sparked at thought from a angle I hadn’t given thoguht to yet. Now lets see if I can do something with it.

    viagra

    BeantwoordenVerwijderen